
bab membuat dalca ni sebenarnya terlalu byk versi setakat yg sy tahu
tp kali ni ikut versi sheetaFC la ye
ni adalah dalca utk 80org mkn (anda blh devide je ikut portion sndr)
sblm menumis sediakan
1. Daun kari - lg byk lg best bau masa menumis
pelaga hijau 10bj
kayu manis
cengkih
bunga lawang (star anise) 3 kuntum
minyak secukupnya (gambar bwh)
tp kali ni ikut versi sheetaFC la ye
ni adalah dalca utk 80org mkn (anda blh devide je ikut portion sndr)
sblm menumis sediakan
1. Daun kari - lg byk lg best bau masa menumis
pelaga hijau 10bj
kayu manis
cengkih
bunga lawang (star anise) 3 kuntum
minyak secukupnya (gambar bwh)


tumis bahan2 tadi seminit bg naik bau

masuk kan Cili Boh 6sudu besar
-utk mkn famili tu letak 2sudu dah cukup-
Gula 6sudu besar
-gunanya utk potong rasa pedas cili dan juga nak bg kaler merah kehitaman-
-utk mkn famili tu letak 2sudu dah cukup-
Gula 6sudu besar
-gunanya utk potong rasa pedas cili dan juga nak bg kaler merah kehitaman-

rupa rempah yg dah siap diadun, bahan2 nya :-
4sudu besar bawang besar kisar
2sudu besar halia kisar
2sudu besar bawang putih kisar
sebungkus rempah kari daging (sy guna allagapas)
2sudu besar rempah beriani (SFC jual)
2sudu besar jintan putih kisar
sedikit garam
belacan
air asam
4sudu besar bawang besar kisar
2sudu besar halia kisar
2sudu besar bawang putih kisar
sebungkus rempah kari daging (sy guna allagapas)
2sudu besar rempah beriani (SFC jual)
2sudu besar jintan putih kisar
sedikit garam
belacan
air asam

masuk kan rempah tadi

kecik kan api...biarkan rempah tadi masak dan naik minyak
kena selalu kacau sbb takut berkerak
kena selalu kacau sbb takut berkerak

santan cair 500gm
kacang dal yg dah siap rebus 500gm - utk pekatkan kuah
kedua2 bahan ni blh disediakan awal dgn syarat masukkan dlm freezer
kacang dal yg dah siap rebus 500gm - utk pekatkan kuah
kedua2 bahan ni blh disediakan awal dgn syarat masukkan dlm freezer



bila dah cair santan n dal tadi boleh masuk kan air 2 - 3 liter
mengikut sukatan yg diperlukan
mengikut sukatan yg diperlukan



sayur yg diperlukan
lobak merah 4bj
kentang 8bj
terung 3kg
kacang panjang
lobak merah 4bj
kentang 8bj
terung 3kg
kacang panjang



bila kuah tadi dah mendidih, masuk kan
1. lobak merah n kentang dahulu - biarkan empuk
2. terung - biar sampai lembut TAPI jgn sampai hancur..agak2 cucuk nge pisau
3. last skali masuk kan kacang panjang - lps 2 minit terus tutup api!
4. lada 5,6 bj utk hiasan
utk menghasilkan dalca yg agak masam rasanya tambahkan asam keping je.
1. lobak merah n kentang dahulu - biarkan empuk
2. terung - biar sampai lembut TAPI jgn sampai hancur..agak2 cucuk nge pisau
3. last skali masuk kan kacang panjang - lps 2 minit terus tutup api!
4. lada 5,6 bj utk hiasan
utk menghasilkan dalca yg agak masam rasanya tambahkan asam keping je.
No comments:
Post a Comment