tp kali ni ikut versi sheetaFC la ye
ni adalah dalca utk 80org mkn (anda blh devide je ikut portion sndr)
sblm menumis sediakan
1. Daun kari - lg byk lg best bau masa menumis
pelaga hijau 10bj
kayu manis
cengkih
bunga lawang (star anise) 3 kuntum
minyak secukupnya (gambar bwh)
-utk mkn famili tu letak 2sudu dah cukup-
Gula 6sudu besar
-gunanya utk potong rasa pedas cili dan juga nak bg kaler merah kehitaman-
4sudu besar bawang besar kisar
2sudu besar halia kisar
2sudu besar bawang putih kisar
sebungkus rempah kari daging (sy guna allagapas)
2sudu besar rempah beriani (SFC jual)
2sudu besar jintan putih kisar
sedikit garam
belacan
air asam
kena selalu kacau sbb takut berkerak
kacang dal yg dah siap rebus 500gm - utk pekatkan kuah
kedua2 bahan ni blh disediakan awal dgn syarat masukkan dlm freezer
mengikut sukatan yg diperlukan
lobak merah 4bj
kentang 8bj
terung 3kg
kacang panjang
1. lobak merah n kentang dahulu - biarkan empuk
2. terung - biar sampai lembut TAPI jgn sampai hancur..agak2 cucuk nge pisau
3. last skali masuk kan kacang panjang - lps 2 minit terus tutup api!
4. lada 5,6 bj utk hiasan
utk menghasilkan dalca yg agak masam rasanya tambahkan asam keping je.
No comments:
Post a Comment