Agak lama gambar2 ni berada dalam simpanan...awal tahun haritu
galok sikit buat R&D nasi2 arab.. saje mencuba..
skrg pun trend nasi arab tengah melanda negara kita.. bagus la..
rezeki buat pengusaha2 nasi kita semua.. apa pun nasi yang dihasilkan
adalah mengikut citarasa pembuatnya..tidak ada undang2 yg
menyatakan dan menetapkan lauk pauknya :)
mengikut pengalaman peribadi saya, pernah makan nasi arab di
Mesir & Arab Saudi..simple shj. Nasi beserta ayam atau kambing.
tu aje...tanpa kuah , tanpa pencicah..tp skrg kalau kita
perhatikan nasi arab (nasi mandy & nasi khabsa dll ) datang
dalam pakej lauk yg pelbagai..mengikut selera org kita..
ada pencicah, sup, salad, labban(plain yogurt) dan sbg nya..
cara buatnya pun pelbagai..
gambar atas - mandy kambing
tanpa Saffron
beras basmathi juga dtg dlm pelbagai jenis dan gred..apa pun harus la
kita memahami dulu jenis basmathi yg kita beli.
ada yg jenis lembut, keras, panjang kurus,gemuk sikit dll
(bahasa beras sfc huhu..)
campuran daun pudina, daun ketumbar, limau nipis, bawang
dan perasakan
No comments:
Post a Comment