cara lama yang masih lagi di guna pakai sekarang..biasanya utk
majlis2 di kampung..lagi ramai datang tolong menolong lagi meriah
aktiviti rewang2... SFC dari dulu mmg menggunakan kayu api untuk
masak nasi dan gulai dlm kuantiti yang banyak, biasanya bila
ada order untuk majlis kahwin..
untuk periuk di gambar atas, nasi yg dimasak untuk 500org tetamu,
size periuk yg paling besar sfc ada..
KINI
semua nya itu hanya kenangan aktiviti dapur sfc sebab nya kami sekarang
telah beralih menggunakan kaedah Gas sepenuhnya.
SFC juga telah mempunyai 'tempat kerja' yang baru dimana
segala aktiviti untuk nasi dan kek akan beropersi sepenuhnya hujung tahun ini insyallah....hanya selang 2 rumah dari rumah sekarang..
customer nak datang pick up pun senang
byk lg agenda baru ditempat baru ini nanti..insyallah
cuma saiz periuk yg digunakan menjadi lebih kecil
disebabkan size dapur yg standand yg ada di pasaran tidak
memungkinkan kami menggunakan periuk besar di atas..
untuk mengatasi masalah saiz periuk, dapur gas yg digunakan terpaksa
kami gandakan...menjadi permandangan biasa bila
5 periuk = 5 dapur serentak digunakan..
masa lebih jimat, cuma permulaan kos perlu dikeluarkan
bg penyediaan alatan yg secukupnya
skrg, takde lagi Si Abas yg dtg hantar kayu api dgn lorinya... :)
Alhamdulillah..semoga Allah sentiasa memberi jalan kemudahan
untuk SFC membuat kerja..Amin.
No comments:
Post a Comment