Kami menyediakan perkhidmatan katering di sekitar Kuala Terengganu utk semua majlis dan juga membekalkan pelbagai jenis makanan lain termasuk kek2 yg semestinya sedap2 semuanya. Kami juga menerima tempahan kek luar dari Terengganu. Semua orang boleh menikmatinya. Terkini, Shita Food And Catering juga mula mengajurkan kelas....Nantikan info2 terbaru berkaitan modul kelas.

Wednesday, January 28, 2009

Singgang Daging

Ni lauk untuk tengahari tadi...namanya singgang daging plus tulang skit...bagi org pantai timur lauk singgang ni memang dah terbiasa la...sape2 nak try ni resepi kat bwh ye...

bahan2:
bawang besar - 2biji..dipotong tebal2 skit
halia sikit - agak2 ye ketuk2 kan je
bawang putih - 5,6 ulas ketuk2 kan gak
lengkuas skit
sikit kunyit serbuk bagi warna nya kekuningan...jgn terlalu byk ye
satu sudu rempah sop...(saya letak rempah yg diproses sendiri)

masukkan semua bahan dlm periuk dan tambahkan air....biarkan mendidih.....dah didih tu masukan daging dan tulang sekali...15min pertama teruskan guna api yg besar...pastu boleh kecikkan api biar daging cepat empuk...bila dah lembut daging tu...boleh la masukkan sayur sikit...spt carrot, batang saderi dan last sekali....masukan batang plus akar daun ketumbar (inilah rahsia org thai dalam hidangan tomyam mereka...akar ketumbar ni akan menghasilakn bau yg sgt power ranger!!!...:)...tak caya sila cuba je...akar tu basuh bersih2 la then ketuk2 kan skit ....karang ade yg letak dgn pasir2 kan aku yg kena marah nanti....heheheh...oopppsss...gula garam spt biasa la...to taste...
Selamat mencuba ye

1 comment: