Kami menyediakan perkhidmatan katering di sekitar Kuala Terengganu utk semua majlis dan juga membekalkan pelbagai jenis makanan lain termasuk kek2 yg semestinya sedap2 semuanya. Kami juga menerima tempahan kek luar dari Terengganu. Semua orang boleh menikmatinya. Terkini, Shita Food And Catering juga mula mengajurkan kelas....Nantikan info2 terbaru berkaitan modul kelas.
Tuesday, February 10, 2009
Gulai Lemak Udang
Lauk lunch tadi...santan lagi weyy!!!!....gulai lemak udang..lauk ni mesti la nak kena ada sambal belacan..jom tgk cara nak buat pulak..
Bahan2:-
Udang - stgh kilo
Santan 1 cwn + air 2 cwn (kalau nak pekat kurangkan air dan sebaliknya)
Blend - bwg besar, halia n bwg putih- agak2 ye..
Serai - ketuk je sebatang
Asam keping - sekeping dua - to taste
kunyit skit bagi kekuningan
Cili boh 1 sudu kecil- bg merah skit
Gula/garam..
Panaskan semua bahan kecuali udang ...dah didih masuk kan udang..test rasa dulu ..bila ada rasa manis, masin n masam kira beres la tu..sorry resepi ni sy explain ringkas sgt...tak pandai la nak measure2 sgt...
Bahan2:-
Udang - stgh kilo
Santan 1 cwn + air 2 cwn (kalau nak pekat kurangkan air dan sebaliknya)
Blend - bwg besar, halia n bwg putih- agak2 ye..
Serai - ketuk je sebatang
Asam keping - sekeping dua - to taste
kunyit skit bagi kekuningan
Cili boh 1 sudu kecil- bg merah skit
Gula/garam..
Panaskan semua bahan kecuali udang ...dah didih masuk kan udang..test rasa dulu ..bila ada rasa manis, masin n masam kira beres la tu..sorry resepi ni sy explain ringkas sgt...tak pandai la nak measure2 sgt...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment